App4Refs
Informació i serveis bàsics per refugiats a Grècia
El primer que demanen les persones refugiades en desembarcar a les costes de Grècia és “wifi”. Abans i tot que atendre necessitats bàsiques, es fan una selfie amb el mòbil que han protegit com el seu bé més preuat, demanen poder-la enviar el més ràpid possible a les seves famílies. “He arribat. Estic bé”. El mòbil ha estat una eina imprescindible durant el seu periple per orientar-se adequadament, obtenir ajuda i mantenir-se en comunicació.
D’aquesta realitat neix la idea d’App4Refs. (https://app4refs.org/)
App4refs és una eina pensada per als refugiats que en arribar a Grècia es troben perduts enmig d’un món completament nou, amb llengua i alfabet molt diferents als seus, i no saben on recórrer per sobreviure. Integra informació sobre serveis, productes i llocs on acudir i la manera d’arribar-hi d’una manera fàcil, intuïtiva i accessible pera tothom.
Ha estat dissenyada comptant amb persones refugiades des del primer moment per decidir quins serveis calia mostrar, en quin ordre i de quina manera. Per això, funciona de manera visual, a partir d’icones i símbols, facilitant així l’accessibilitat a persones de qualsevol procedència cultural.
De manera intuïtiva, App4Refs permet conèixer quins serveis d’assessorament, suport, provisió de salut, higiene, alimentació o roba té en la proximitat en tita l’àrea metropolitana d’Atenes, on es concentra més de la meitat de les persones sol·licitants de refugi o asil. D’aquesta manera, poden saber on es troben i com arribar als llocs que precisen per obtenir suport bàsic a través del transport públic. Funcionalitats com la localització de parcs i espais públics, espais culturals o tendes on aconseguir productes del seu país d’origen completen un ampli ventall de serveis. Tot i que sembla una aplicació, App4Refs funciona sobre web i així no necessita descarregar-se ni ocupar espai al mòbil.
Desenvolupada a partir d’una idea i sota la direcció d’mSocial, App4Refs s’ha materialitzat amb el finançament de la Comissió Europea per mitjà de la iniciativa Unintegra, dins el Programa AMIF, i ha comptat amb el suport tècnic de la Universitat de Santiago de Compostela, la Fundació ACSAR i el Forum Grec dels Migrants.